Publicat de: Elisa | 16 iunie 2009

Mierea ursului

Nimeni nu mă poate convinge că, aici, palmierii în ghivece arată mai bine și mai firesc decât arbuștii răsăriți din nisipul plajelor noastre.
Nu știu cum se numesc. Imi amintesc că in copilarie le spuneam „mierea ursului”. Primăvara parfumul florilor galbene deschidea sezonul miresmelor , iar spre toamna gustam din fructele mărunțele ca niște măsline și cu gust de pepene galben.
Frunzele își păstrează aspectul argintat până tîrziu în toamnă și foșnetul lor e dulce catifelat sub briza fierbinte.
Ce-i drept nu sunt de import și nimeni nu s-a gândit să-i semene în ciubere …

mierea ursului

Până și cu luna intră în armonie…
luna la Neptun

mierea ursului -neptun

Reclame

Responses

  1. Nici macar Oprescu. La Galati sunt palmieri in ghivece de vreo jumatate de an…

  2. Cei mai frumosi ani, sunt cei ce vin.

  3. tot mierea ursului ii spuneam si noi in copilarie in bucuresti 🙂 sunt curios care este numele adevarat si daca fructele lui chiar sunt comestibile… am mancat de multe ori si nu am patit nimic 😀

    • Devreme ce nu s-a intamplat nimic … Am aflat ca denumirea „corecta” ar fi totusi salcioara. Eu raman la mierea ursului. Ca niste ursuleti eram si noi cand scotoceam printre ramuri dupa fructele cu gust de banana ( sau pepene galben? )

  4. Am copilarit pe ,,valea portului,, cine este din Constanţa stie că nu aveai cum să nu mănânci mierea ursului dacă erai din zonă. Erau căţiva arbuşti mai buni ce erau ţinuţi în cel mai mare secret ca nu cumva să afle şi alţii de ei.
    Sunt însă curios dacă ştie cineva denumirea exactă.

  5. I se spune salcie mirositoare sau sălcioară,denumirea ştiinţifică fiind Elaeagnus angustifolia .Nu ştiu dacă are fructe comestibile insă imi place grozav mirosul florilor.

  6. @Constantin: Așa e – mirosul florilor e deosebit, mai ales spre seară ….
    PS. Și floarea de crăciunică de la avatarul tău e frumoasă!

  7. Si eu o stiu tot de salcioara…are bunica mea una in fata portii…parfumeaza jumatate de ulita cand infloreste…

  8. TOT si ceva in plus despre mierea ursului : http://reviste.ubbcluj.ro/contributii_botanice/materiale/2005/Contrib_Bot_vol_40_pp_247-252.pdf


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: